Slow Textiles

3. mar 2022

SLOW TEXTILES  – knowing the ropes 

Udtrykket ”knowing the ropes” betyder at forstå sit håndværk eller profession. Oprindelsen er sandsynligvis maritim, refererende til sømændene, der skal lære funktionen af hvert eneste reb på et skib at kende.

I dette laboratorium undersøger vi tekstilets oprindelse. Både helt ned i de tekstile fibre, og arbejdet med dem i forskellige tekstile teknikker, at karte og spinde til garn, broderi, boro (japansk teknik), reperation og dekonstruktion af eksisterende tekstiler. Men også som rituel praksis, socialt rum, visdom, skabelse og varetagelse af ressourcer. Vi afprøver og erfarer sammen det tekstile mulighedsrum.

Vi undersøger begrebet ”slowductivity” – en modbevægelse mod vores verdens besættelse af produktivitet. Slowductivity hylder vedligeholdelse, pleje og kreativitet. Disse værdier har det til fælles, at de ikke fokuserer på effektivitet og kvantitet, men i stedet på opmærksomhed, omsorg og kvalitet.

Den repetitive og meditative karakter som manuelt arbejde med tekstilet har, inviterer os til at sætte tempoet ned. Den simple handling “at reparere noget”, er automatisk en modreaktion til vores forbrugssamfund, og arbejdet med tekstilet får en aktivistisk rolle.

Målet er at få forståelse for tekstilets opbygning, konstruktion og værdi som ressource, at se nye muligheder for tekstilets rolle i vores fremtidige verden. Vi skal opbygge et eget materialekartotek, dykke ned i tekstile teknikker og tage den tid det tager, at skabe og genskabe noget.