Samarbejder og klimahandling

25. sep 2024

Hvordan kan vi forlænge levetiden for vores tøj? Kan vi elske det vi har med de spor af brug som følger med tiden? Kan vores tøj og tekstiler være dynamiske designprodukter som udvikler sig over tid? Og kan materialeforståelse og kendskab til håndværk være med til at ændre vores syn på de ting vi omgiver os med?

Det var nogle af de spørgsmål som dannede grundlag for to workshops som vi har afviklet i samarbejde med Klimabevægelsen og Mellemfolkeligt samvirke til gymnasiernes klimahandledag og til Climate Justice days på Nørrebro i København.

I workshoppen Bank en blomst skaber vi mønstre og botaniske plantetryk ved at banke farven fra en blomst direkte på tøjet for at dække en plet eller misfarvning. I workshoppen Mending arbejder vi med at lappe og brodere med den japanske Sashiko for reparere huller og samtidig skabe nye fortællinger. Bearbejdning af tøj kan ses som en dynamisk proces, hvor tøjet aldrig er færdigt, men er i en konstant udvikling. Når der kommer en plet, kan du dække pletten med en blomst. Når blomstermotivet falmer, kan du præge nye blomster på tøjet. Ved huller kan du stoppe hullet eller sy en lap på med en dekorativ broderiteknik som sashiko. Tøjet vil udvikle sig i takt med at broderiet vokser på tøjet.

Disse handlinger kan ses som en aktivistisk intervention der skaber fællesskab med andre i processen. Senere når beklædningen er i brug kan interventionen fungere som en samtalestarter for dialog om tøjforbrug, æstetik og identitet.

Vi ønsker at sætte skub i den tøjrevolution, som er nødvendig, ved at få tøjkultur, forbrug og design til at fylde mere i vores hverdag, samvær og samtaler.

Genbrug, ændringer og upcycling af tøj er en del af en verdensomspændende bevægelse der handler om at vende sig mod det vækstparadigme vores samfund bygger på. At klæde sig smukt og personligt behøver ikke at være på bekostning af klodens ressourcer. Det mest bæredygtige tøj er det du har i skabet.